Semenic

statiunea turistica semenic
Semenic
  Aşezare geografică

Muntii Semenic sunt situati pe aliniamentul muntilor Tarcu, Godeanu si, patial al Cernei, apartinand Carpatilor Meridionali. Catre nord ei corespund, in linii generale, directiei pe care sunt amplasati muntii Zarandului, apartinand compartimentului muntilor Apuseni. De la Caransebes pana la Valea Minisului pe directia nord-est-sud-vest, masivul Semenic se extinde pe o lungime de circa 34 km, iar de la vest la est, intre localitatile Cuptoare si Sadova Veche, pe o latime de circa 31 km.

Limita de nord ii separa de depresiunea Ezeris-Brebu, dealurile Sacosului si depresiunea Caransebes, corespunzand in general contactului dintre sisturile cristaline si rocile sedimentare, in lungul caruia raurile ai sculptat, pe un aliniament festonat, bazinete de eroziune, care adapostesc localitatile Apadia, Delinesti, Ohabita, Rugi etc.Aceasta limita poate fi urmarita incepand cu Talva Sarbului-476 m, trece apoi pe la sud de dealul Piatra Straja-445m, pe la nord de dealurile Paza-450 m, Fantanii-485 m, Sovesna-584 m, Cucuiul Plesii-527 m, Piatra Alba-456 m, oprindu-sela aproximativ 3 km sud-vest de Caransebes, in valea larga a Timisului.

Semenic  Limita de est evidentiaza caracterul unui relief afectat de fracturi tectonice; pornind de la Caransebes, limita se desfasoara pe stanga Vaii Timisului, pe directia localitatilor Buchin, Petrosnita, Valisoara, Bucosnita, Golet, Slatina-Timis, Sadova Veche, Armenis, Teregova.De la Teregova raul Timis coteste coteste brusc catre nord-vest patrunzand adanc in zona centrala a masivului Semenic. Pe o mica portiune, intre muntii Semenic si Cernei, se intercaleaza extremitatea nordica a culoarului tectonic Cerna-Mehadica, care inainteaza de la sud catre nord, pe aliniamentul Domasnea-Poarta Orientala-Teregova.

Limita de sud separa muntii Semenic de muntii Almaj prin intermediul depresiunii Bozovici, desfasurarea ei sinuoasa lasand in afara culmi netede si prelungi denumite tilve . Ea poate fi urmarita incepand din vf.Lazul Mare, continua pe la sud de vf.Capul Dealului-784 m, situat la 3 km vest de localitatea Parvova, vf.Lacul Cerbului-933 m, dupa care traverseaza Tilva Breazovii. De aici, inainteaza pe la sud de vf.Polovart-954 m, trece peste Dealul Zagrazii si se opreste la confluenta vaii Poneasca cu valea Minisului.

  Căi de acces

Cai ferate:

Bucuresti – Caransebes (435 km);
Timisoara – Caransebes (100 km);
Resita – Caransebes;
Drobeta Turnu Severin – Orsova – Herculane – Poarta Orientala, de unde se intra in sistemul de traseu turistic periferic care inainteaza spre Caransebes.
Satu Mare – Oradea – Arad – Timisoara – Lugoj – Caransebes;
Cluj Napoca – Teius – Simeria – Ilia – Lugos – Caransebes;
Subcetate – Caransebes.

Sosele:

E 70/DN 6: Orsova – Mehadia – Teregova – Caransebes – Lugoj – Timisoara;
DN 58: Anina – Resita – Brebu – Paltinis – Caransebes;
etc

COMPLEXUL TURISTIC SEMENIC este situat la 1410 m altitudine.

Acces:

Din Resita (sosea judeteana) prin comuna Secu, la Valiug (curse autobuz – 22 km) apoi cu telefericul sau pe poteca (3 ore).
Din Slatina – Timis (sosea judeteana) prin Brebu Nou, pana in comuna Garana (26 km), apoi spre Valiug (11 km) sau direct pe poteca (3 ore).
Din satul Prislop (intre Valiug şi Garana), spre platou pe un drum de cca. 7 km.

  Posibilităţi de cazare şi masă

Hotel Grozna – categoria I dispune de 140 locuri de cazare in camere de 2, 3 si 4 paturi cu restaurant;
Hotel Nedeia – categoria I, 150 locuti de cazare
Vilele Birta: tel 055212121; 092600600
Tarif: 20USD/pers/zi (sejur min. 6 nopti); 25USD/pers/zi (sejur min. 3 nopti) si 30USD/pers/zi (sejur 1-2 nopti); Tariful nu include mic dejun.

Staţiunea are telescaun, teleschi, babyschi – lifturi, partii de schi si centre de inchiriat materiale sportive.

  Scurt istoric

Statiunea turistica Semenic este situata in muntii cu acelasi nume. Muntii Semenicului reprezinta cea mai importanta subunitate a Muntilor Banatului. Fac parte din grupa sudica a Carpatilor Occidentali, culminand cu virful Piatra Goznei (1447 metri) si virful Semenic (1445 metri).

Complexul turistic se gaseste la peste 1400 m altitudine, intre virfurile Piatra Goznei si Semenic.

Fii primul care comenteaza on "Semenic"

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu se va publica.


*