Predeal

statiunea turistica predeal
Predeal
  Aşezare geografică

Statiunea Predeal se afla situata in judetul Brasov, fiind localitatea asezata la cea mai inalta altitudine din Romania (1010 – 1030 metri). Dezvoltarea turismului in Predeal a inceput o data cu 1852 cand punctul de vama dintre Tara Romaneasca si Transilvania s-a mutat de la Breaza aici. Comuna Predeal s-a infiintat o data cu desprinderea localitatii de domeniul comunei Podul Neagului urmand ca in anii urmatori sa treaca prin nenumarate transformari ce au adus la formarea orasului propriu-zis ce acum cuprinde localitatile Paraul ReceTimisul de Sus si Timisul de Jos.

  Căi de acces

feroviare: linia Bucuresti – Brasov
rutiere: DN1 (E15) de la Bucuresti la Brasov, DN 71 de la Targoviste

  Scurt istoric

Vatra fostului sat Predeal se intindea de la Manastirea Predealului pana la hotarul cu Azuga.
Prima atestare a asezarii dateaza de la 1368, cand armata condusa de Nicolae – voievodul Transilvaniei – trecea in Muntenia prin pasul Predeal pentru a intalni oastea lui Vladislav I zis si Vlaicu Voda. Popularea zonei are loc o data cu intarirea accesului pe acest drum, in timpul domniei unor voievozi, precum Radu Voda sau Vlad tepes.
In secolul XVIII apar aici primele hanuri „pentru ospat si gazduire”, cum ar fi hanul de la Gura Rasnoavei, folosit de cei care se refugiau in Transilvania. In 1879 se da in folosinta calea ferata Ploiesti – Predeal, fapt ce a favorizat dezvoltarea turismului in aceasta zona. La 10 iunie al aceluiasi an apare prima masina cu aburi care a circulat intre Sinaia si Predeal.
Predealul devine comuna la 7 mai 1885, cand se desprinde, o data cu Azuga, Busteni si Poiana tapului, de comuna Sinaia. Actul de nastere a comunei autonome Predeal, care si stipuleaza independenta administrativa, se semneaza insa la 20 mai 1912.
Pacea de la Buftea – Bucuresti din 1918 avea sa hotarasca trecerea Predealului sub stapanire austro-ungara, pentru a redeveni ulterior teritoriu romanesc.
Prima casa in jurul careia se va forma Predealul este ridicata in 1830, iar in 1935 Predealul este declarat oras.
Incepand din luna mai a anului 1992, orasul Predeal este considerat statiune climaterica.

  Factori naturali de cură

Principalii factori de cura sunt aerul curat, fara praf si alti agenti alergici, bogat in ozon si radiatii ultraviolete, atmosfera ionizata si presiunea relativ scazuta a aerului.

  Indicaţii terapeutice

Statiunea Predeal este recomandata tratamentului neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slabite, pentru recuperarea ulterioara suprasolicitarilor fizice sau intelectuale, pentru tratamantul tulburarilor endocrine si a problemelor de crestere a copiilor.

  Agrement şi excursii

Cei ce viziteaza Predealul vor putea admira obiective turistice specifice zonei ca Cimitirul Legionar Predeal, statuia eroului Mihail SaulescuManastirea Predeal si biserica din centrul orasului Sfintii Constantin si Elena. Manastirea Predeal este ctitorita de Ioanichie Ieromonahul si poarta hramul Nasterii Maicii Domnului. Ridicata in 1818 – 1819, manastirea este acoperita de fresce murale valoroase ce au rezistat atacurilor turcesti. Arhitectura acesteia este specifica stilului bizantin avand turla pe naos si abside mici. Picturile au fost realizate de Nicolae Zugravul, nume mentionat intr-un document istoric insa de-a lungul timpului au mai fost facute renovari si chiar s-au adaugat chilii. Cimititul Legionarilor a fost construit din dorinta Maresalului Antonescu in prezent numarand 46 de morminte ale legionarilor ucisi la 22 septembrie 1939. Regimul Comunist a dus la profanarea cimitirului arzand crucile si troitele  ridicate in memoria eroilor dar o data cu anul 1998 a fost construit un monument impresionant in amintirea legionarilor. Biserica Sfintii Constantin si Elena este una dintre cele mai importante monumente arhitecturale din zona, in 2010 arhitectii Brasovului doreau sa acorde constructiei “Premiul Uniunii Arhitectilor din Romania” datorita picturilor neobizantine realizate intre anii 2004 – 2007 si al stilului fresco usor observabil la altar si la piesele de descor. Volumetria spectaculoasa si in acelasi timp moderna a bisericii atrage in fiecare an mii de turisti ce isi doresc sa vada o alta infatisare a bisericilor ortodoxe din Romania. Vizitati si Manastirea Sfantul Nicoale de la poalele muntelui Clabucet, ctitorita in 1771 de catre parintele Inochentie. Manastirea este o constructie mica ce are forma de cruce, altarul sau fiind luminat de o fereastra estica. Zidul gros de 50 cm alcatuieste catapeteasma iar naosul are abside slab conturate. Picturile acesteia sunt in fresce iar clopotnita se afla la vest de biserica,in nordul chiliilor.

Fii primul care comenteaza on "Predeal"

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu se va publica.


*