Moneasa

statiunea turistica moneasa
Moneasa
  Aşezare geografică

Supranumita “Perla Muntilor Apuseni” si numita in limba maghiara Menyháza, adica “Orasul Paradisului”, Moneasa este situata intr-o mica depresiune, la poalele muntilor Codru-Moma, la altitudinea de 280 metri. Piscurile din jur se inalta pana la altitudini de 1 000 de metri. Apele termominerale de aici au fost cunoscute, se pare, inca de pe vremea romanilor, care au avut aici terme. Apele au temperatura de 25 – 32 de grade si sunt bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice, cu certe proprietati curative. In secolul XVII, regiunea in care este situata statiunea a fost cucerita de otomani, care insa au plecat de aici dupa infragerea de la Viena, parasind inclusiv Cetaeta Deznei, situata la o distanta de 10 km. In 1835, “Descrierea geografica a comitatului Arad” mentioneaza pentru prima data folosirea apelor termominerale din regiune. Intr-un raport din 1854 sta scris ca statiunea a fost vizitata de 27 de vilegiaturisti. Dupa ce Ministerul de Interne Imperial de la Viena i-a conferit titlul de statiune balneara, pe 13 mai 1886, numarul de turisti a crescut, in anul 1895, la 2 000 de persoane. Traseele turisice din jurul statiunii, in peisajul feeric al Muntilor Codru-Moma, se pot parcurge insotiti de un ghid sau pe cont propriu. Acestea sunt: Pestera Liliecilor (aflat la distanta de o ora de mers pe jos), Cariera de Marmura (45 de minute), Izvorul Piatra cu Lapte (20 minute) Grota Ursilor (10 minute), Cuptorul de Fier (10 minute), Rezervatia de nuferi, Varful Izoi, Stanca Laptelui, Tinoasa, Platoul Carstnic, Cetatea Deznei.

 

  Căi de acces

DJ 709-792 Arad  Ineu  Sebis  Moneasa;
CFRSebis Station on Line Santana  Ineu  Bradthen by car;

 

  Scurt istoric

Straveche vatra romaneasca, regiunea in care se afla situata statiunea Moneasa a fost locuita din cele mai vechi timpuri. sec XVII Moneasa si zona inconjuratoare intra sub stapanirea otomanilor, dar care dupa infrangerea de la Viena, parasesc regiunea si punctele fortificate, printre care si cetatea Deznei, aflata la 10 km de Moneasa.

 

  Factori naturali de cură

Statiunea Moneasa prezinta un profil de cura si tratament pentru afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, ale sistemului locomotor, unele afectiuni ginecologice, nevroza astenica, reumatologie, ca si boli asociate (de nutritie si metabolice). In aceasta zona factorii naturali de cura sunt climatul si apele minerale oligoterme, slab radioactive . Climatul statiunii Moneasa reprezinta un factor de prim ordin in terapeutica balneara. El are un efect calmant asupra sistemului nervos central si in general asupra organismului uman. Aerul incarcat de ioni negativi, furnizati de vegetatia abundenta, are un efect benefic asupra sanatatii, conferind statiunii inca un element care o face cautata. Se pare ca apele termominerale au fost cunoscute inca de pe vremea romanilor, care posibil sa fi avut aici terme. Apele termale au temperatura de 25-32 de grade si sunt ape bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice , hipotone. Aceste ape constituie zestrea de aur a statiunii si asigura, prin ele insele, profilul ei de tratament.

 

  Baza de tratament

Nevroza astenica, afectiuni ale aparatului locomotor si ale sistemului nervos periferic(reumatismale, degenerative, articulare, inflamatorii, posttraumatice); afectiuni neurologice periferice si centrala; afectiuni ginecologice; tulburari metabolice si de nutritie;

  Indicaţii terapeutice

Reumatismale degenerative (forme simple de spondiloza cervicala, lombara si dorsala)

  Tipuri de proceduri

Izvoarele de ape bicarbonatatecontinand calciu, magneziu, sodiu, cele oligominerale, mezotermale (24-32°C

  Contraindicaţii

Diartroze (periartrita scapulohumerala)
Bolilor sistemului nervos periferic si central (pareza usoara recenta, in curs de recuperare dupa un tratament specific, sechele ale poliomielitei, anumite forme de semipareza si parapareza, urmand sfatul medicului)
Bolilor ginecologice (dereglari genitale minore datorate unei nervozitati extreme)
Bolilor metabolice si de nutritie (diabet mellitus, obezitate)

  Agrement şi excursii

Pornind de la sala de teatru si cinema, discoteca, lacul de agrement, unde se pot inchiria barci si hidrobiciclete, strandul complet mrenovat, o plimbare cu bicicleta si pana la drumetiile in jurul statiunii, vizitatorul Monesei are toate posibilitatile sa se simta bine. Exista cateva puncte de atractie turistica pe care va invitam sa le parcurgeti, atat pentru frumusetile oferite de cadrul natural cat si pentru importanta destinatiilor. Acestea sunt: -Cetatea Deznei -Varful si Cabana Izoi din M-tii Codrul Moma -Platoul carstic Tinoasa -Pestera liliecilor si Pestera Alba -Grota ursilor -Cuptorul de topit fier Schmeltzer -Rezervatia de nuferi -Renumita cariera de marmura -Lacul Moneasa si multe altele

  Sărbători folclorice

Festivaluri de folclor si arta traditionala romaneasca

  Bilete şi rezervări

Bilete si rezervari se pot procura de la portar !

Fii primul care comenteaza on "Moneasa"

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu se va publica.


*